Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Σπύρος Νικοκάβουρας

Βουλευτικές εκλογές Νοέμβρη 1926, Κέρκυρα. Θοδ. Κώτσης, Γιάννης Μεταλληνός, Άγις Στίνας (όρθιος στη μέση), Λεωνίδας Χυτήρης, Καρπέτας & Σπύρος Νικοκάβουρας, Σπύρος Καραγκούνης, Φελλούς, Αλεξ. Σκλήρης, Ερρίκος Ρίκος.


Ο Σπύρος Νικοκάβουρας γεννήθηκε στα Σφακερά της Κέρκυρας το 1883 και πέθανε το 1952. Ήταν λαικός ποιητής και τα ποιήματά του αποτέλεσαν μια ιδιότυπη συνάντηση του δημώδους και του έντεχνου ποιητικού λόγου.
Συνδέθηκε με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη και έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Ομίλου Κέρκυρας. Οι περιστάσεις όμως δεν τον ευνόησαν καθότι η ακμή του συνέπεσε με την παρακμή της Κερκυραικής Σχολής και της Κερκυραικής Λογοτεχνίας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τις ιστοσελίδες σας, είναι όλες πάρα πολύ ωραίες.Ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορεί κανείς να βρει ποιήματα του Σπύρου Νικοκάβουρα ή αν υπάρχουν βιβλία για την εποχή αυτή γενικά. Ευχαριστώ, να είστε καλά και καλή συνέχεια προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ανώνυμος είπε...

΄΄Εχω βρεί και έχω "κατεβάσει" αρκετά ποιήματά του απο το διαδύκτιο πληκτρολογόντας στο google το όνομά του στα Ελληνικά.
Είναι εύκολο να βρής. Πάντως εγώ τα έχω σε μορφές αρχείου που μπορούν να σταλθούν μόνο mail
Σταμάτης ευχαριστώ

Ανδρέας Γραμμένος είπε...

Έχει εκδοθεί ένα βιβλίο για τον Σπύρο Νικοκάβουρα, με την επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Θεοδόση Πυλαρινού

"Σπύρος Νικοκάβουρας", εκδ. Γαβριηλίδης, 2007 και μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο "Κίνητρο".

Ανώνυμος είπε...

Ανδρέα θέλω να επικοινωνήσουμε στείλε μου το mail σου.

Unknown είπε...

Σας παρακαλώ να επικοινωνήσουμε στο emai μου
Ο Πολ. Σύλλογος Σφακερών ετοιμάζει αφιερώμα Ευχαριστώ