Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Λαζαρέτο





Το Λαζαρέττο στην Βενετία οπου από Μοναστήρι μετατράπηκε σε νοσοκομείο για μολυσματικές ασθένειες .
Έτσι οι Ενετοι χρησιμοποιούσαν ένα νησάκι σε καθε περιοχή που βρισκόταν υπο τον έλεγχό τους για τον ίδιο σκοπό
Επίσης στην νεοιταλική γλώσσα η λέξη Lazaretto είναι συνώνυμη της λέξης "Λοιμοκαθαρτήριο".




Το Λαζαρέτο στην Κέρκυρα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε απο τους Ενετούς ως Λοιμοκαθαρτήριο. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο έγινε τόπος εκτελέσεων αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού.
Νησάκια με το όνομα "Λαζαρέτο" υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδος όπως Ιθάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Λακωνία κ.α. Χρησιμοποιήθηκαν όταν αυτές οι περιοχές ήταν υπο τον έλεγχο των Ενετων ως τόποι καραντίνας απο μολυσματικές ασθένειες

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυριάκη

Με μεγάλη μου χαρά εντόπισα το ιστολόγιό σας -αν και τυχαία. Πρωτοβουλίες σαν τη δική σας τροφοδοτούν την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλοί Κερκυραίοι που αγαπούν πραγματικά αυτόν τον τόπο, και την ελπίδα ότι μπορεί να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο. Και αυτό το καλύτερο αύριο μπορεί να προέλθει μόνο από τη γνώση της ταυτότητάς μας και τον γόνιμο διάλογο απ' αυτής.
Σχετικά με την ανάρτησή σας για το Λαζαρέτο, μπορείτε να βρείτε επιπλέον στοιχεία στο ιστολόγιο www.corfuhistoryforum.blogspot.com, όπου υπάρχει σχετικό άρθρο το οποίο είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα "Η Κέρκυρα Σήμερα". Φαίνεται πως αρχικά ως λοιμοκαθαρτήριο χρησιμοποιούταν το νησί του Βίδου, αλλά όταν αυτό συμπεριλήφθηκε στο σύμπλεγμα των οχυρώσεων της πόλης, το Λαζαρέτο μεταφέρθηκε στο νησάκι του Αγίου Δημητρίου, όπως ονομαζόταν μέχρι τότε.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ανδρέας Γραμμένος

Ανώνυμος είπε...

Ανδρέα σε ευχαριστώ
Σταμάτης