Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Άγγελος Γιαλλινάς

Ο Κερκυραίος ζωγράφος Άγγελος Γιαλλινάς (1857-1939) υπήρξε μαθητής του επίσης Κερκυραίου ζωγράφου Χαράλαμπου Παχή . Σπούδασε στην Ρώμη ,την Νάπολη και την Βενετία μέχρι το 1878 , επέστρεψε και εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα.

Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη,την Αίγυπτο,την Γαλλία, την Ισπανία και αλλού , απεικονιζοντας τοπία τους.
Έκανε πολλές εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Μεσογείου και το 1902 ίδρυσε την "Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας".

Το 1907 διακόσμησε με τοιχογραφίες την οικία Βράιλα και την εξοχική κατοικία της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ.

Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες υδατογράφους και δημιούργησε εικόνες που χαρακτηρίζονταν από μιά ρομαντική και κλασικιστική αντίληψη.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Ο "Ψυχαγωγικός Συνεταιρισμός Κέρκυρας"



Είναι τεκμηριωμένο πλέον από τις εφημερίδες της εποχής ότι ο βασικός πυρήνας των ιδρυτών της «Μαντζάρου» προέρχεται από μια σοσιαλιστική ομάδα η οποία δραστηριοποιούνταν στην Κέρκυρα στις αρχές του 1890.
Η δημιουργία του προδρόμου σχήματος, του «Ψυχαγωγικού Συνεταιρισμού», δρομολογείται πριν τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και ο πρώτος κανονισμός με 28 άρθρα ψηφίζεται σε συνεδρίαση στις 21 του μήνα, συνεδρίαση η οποία θεωρείται η ιδρυτική του νέου σωματείου.
Χρέη προσωρινού γραμματέα στην ιδρυτική συνεδρίαση εκτελεί ο Α. Θεριογιάννης.
Από τα πρώτα βήματα του σωματείου, αλλά και από τη μετέπειτα πορεία του διαφαίνεται ένας σαφής φιλολαϊκός και προοδευτικός προσανατολισμός. Διατηρεί “θίασον προς ψυχαγωγίαν της εργατικής τάξεως”, ευνοεί την εισαγωγή στις τάξεις της ατόμων από τα εργατικά στρώματα (1893), προσφέρει δωρεάν φοίτηση και όργανα στους μαθητές της, προσφέρει επίσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μουσικούς της και δέχεται πρώτη στις τάξεις της κορίτσια (1954).

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Άγις Στίνας

Ο Άγις Στίνας (κομματικό ψευδώνυμο του Σπύρου Πρίφτη) γεννήθηκε στο χωριό Σπαρτίλλας της Κέρκυρας στα 1900. Τέλειωσε την μέση εμπορική και από παιδί 14 - 15 ετών επηρεάζεται από τις σοσιαλιστικές ιδέες, συμμετέχοντας στην νεολαία του σοσιαλιστικού ομίλου της Κέρκυρας.
Γίνεται μέλος του ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ, από το 1918 όταν η ομάδα στην οποία συμμετέχει αποτελεί έναν από τους συνιδρυτικούς πυρήνες, στην ίδρυση του νέου κόμματος.
Λιποτάχτης από τον στρατό το 1921 με πλούσια κομμουνιστική δράση, που του στοίχισε καταδίκες φυλακίσεις και εξορίες, εξελίσεται μέσα στην κομματική ιεραρχία σαν ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη. Υποψήφιος βουλευτής του Νομού Κερκύρας το '26, γραμματέας της Κ.Ο. Πειραιά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Διαγράφεται στα 1931 από το ΚΚΕ, ύστερα από διαφωνία του για την καθαίρεση της Κεντρικής Επιτροπής και τον διορισμό νέας, με επικεφαλής τον Νίκο Ζαχαριάδη, ύστερα από επέμβαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Μελέτες και άρθρα έχει γράψει στις εφημερίδες και τα περιοδικά: Ριζοσπάστης, Φωνή του Εργάτη, Εργατική, Νεολαία, Εξόριστος Επαναστάτης (Ανάφη 1926), Καπνεργάτης, Αντιφυματικός αγώνας, AVANTI, Σημαία του κομμουνισμού. Διαρκής Επανάσταση, Μπολσεβίκος, Νέα Εποχή, Εργατικό Μέτωπο, Δελτίο της
Ακροναυπλίας, Εργατική Πάλη, Εσωτερικό Δελτίο ΚΔΚΕ, Νέο Ξεκίνημα, Πεζοδρόμιο, Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα.

Μέχρι το 1926 υπέγραφε με το πραγματικό του όνομα: Σπύρος Πρίφτης. Από το 1926 και συνέχεια με το Α. Στίνας. Άλλα ψευδώνυμα: Άγις, Δηρός, Κορφιάτης, Φιλίππου.